Laxtrolling på vänern med fiskeguide Tommy Nerstrand
Arkiv

Flera ”bomturer” på Vänern de sista två veckorna…

Ja när jag skriver att fisket varit bra så måste jag också skriva när fisket är mindre bra… Vänern är tyvärr inte i sin rätta form just nu. Det finns flera orsaker.

Den absolut troligaste orsaken är enligt mig att Fortum bytt ut en avsevärd del av 2-åriga smolt mot 1-åriga istället. Som alla vet så överlever en 2-åring (som ju är ca 25 cm lång) bättre än en laxunge på bara 1 år som kanske bara är 10 cm… 1-åringen blir ju inte bara potentiell föda åt gädda utan även till abborre och gös. Vänern innehåller väldigt mycket abborre…!

Enligt vad jag själv vet så startade detta ”onödiga experiment” med att plantera ut 1-årig smolt år 2014. Det tar ca 18 månader för en 2-årig smolt att bli fångstbar d.v.s. en längd på 60 cm som är minimimåttet för lax och öring i Vänern. Den som kan räkna lite kan snabbt konstatera att Vänern just innehåller färre fångstbara laxar och öringar än normalt när man ser fördelningen på 1-åring och 2-årig smolt som är utsatta i Vänern de sista åren… Se statistik här

Som seriös fiskeguide så förväntas man ju leverera laxtrolling till alla som bokat – oavsett väder och de förutsättningar som gäller för dagen! Detta blir dock svårare under dessa förhållanden som just nu råder på sjön. Vi gör det dock väldigt ofta men det blir allt svårare.

Om man ska kunna leverera laxtrolling på Vänern nu så måste ALLA förhållanden stämma för dagen. Rätt vind, rätt beten, rätt fart, hitta fisk som jagar och framför allt – hitta heta platser där det finns flera laxar eller öringar och inte bara enstaka ”ströfiskar”…!

Nu är det drygt en vecka kvar på vårens bokningar – varje dag blir en utmaning…! Jag hoppas vi hittar ”nålen i höstacken”.

Ärlighet varar längst! / Tommy