Laxtrolling på vänern med fiskeguide Tommy Nerstrand
Arkiv

Nytt personligt rekord på Vänerlax – 11,42 kg!

Det nya året kunde inte starta bättre! För någon månad sedan tangerade jag mitt rekord på 10,2 kg men igår söndag den 6 januari slogs rekordet med råge!

Den senaste tidens fångade storlaxar inspirerade till ännu en trollingtur på Vänern. Egentligen hade jag nog trott att förra turen var den sista inför vinteruppehållet….men så blev det inte! Målet för dagen var en STORLAX!

Halt väglag betyder lugn bilkörning med ca 2700 kg på dragkroken…

”När storlaxen går te – måste en va me”!
Både inre och yttre rampen i Sunnanå var isfria fick jag reda på av Fredrik Sköld i Melleruds Trollingklubb. Bra besked. Jag tog det lugnt ner till Sunnanå på morgonen. Halt väglag. Spöna var riggade ca kl 10,00. Tät dimma och ca 20 båtar ute…ett fåtal med radar. Började att fiska av ett ställe som var bra dagen före enligt rapporter. Inget händer. Kaffe och smörgås smakar bra inne i värmen på McLayen. Jag kör tre rundor på platsen och då ”drar det till” i ett ytspö – stenhårt!

Yes! Bra fart i fisken som jag drillar i ca 10 minuter men då släpper fisken tyvärr strax bakom båten. Jag hinner se att det är en fin öring på kanske 7 kg+… – Dret! Jag bestämmer mig för att flytta mig. Laxen verkar inte finnas på platsen denna dag samtidigt som jag lite senare hör på radion att ”Peter Böj” får en storlax på över 10 kg! Platsen är ”Bananen” och ligger inte långt ifrån där jag är.

Dubbelhugg – öring + gädda!
Mera smörgåsar och kaffe. Dimman lättar något! Då sker det. Ett djupriggspö och ett ytspö avlöser varandra i ett dubbelhugg! En gädda på ytspöt som returneras. På andra spöt sitter det en öring som jag lyckas få upp med lite tur. Lintrassel med övre spöt och en flasher klarades ut galant! Öringen håvas fint och väger ca 5 kg! Skönt!

Öring ca 5 kg!

Hett område!
En sväng runt nordspetsen på ”Bananen” ger inget men det är ganska gott om betesfisk under båten. Fortsätter i riktning sydväst och ser Fredrik Skölds båt framför mig samtidigt som jag möter ”Peter Böjs” båt där Peter och Levin står och ”bryter” i varsin fisk med rejält böjda spön! Här är platsen där även Fredrik Sköld nyss fått en grann lax på över 7 kg. Dimman är borta nu och då ringer jag upp Elias som sökt mig tidigare. Mitt under samtalet hör jag ett ilsket ”tjutande” ljud och första tanken är om det är något fel på motor eller autopilot…men inser snabbt att det är ett ”vrålhugg”! Slänger telefonen in i kabinen och kastar mig upp mot babords sidas mellanspö som står i djup båge! Daiwarullen fullständigt ”ylar” när linan bara rinner av spolen!!!

Så här glad blir man!!!

80-100 meters rusning i hugget!!!
Första utraset är magiskt och något alla trollare vill ha! Fiskens första rusning är enorm och det är bara att stå och hålla i grejerna tills fisken är klar. När fisken stoppar långt bakom båten får jag på GoPro-kameran och säger orden ”det här kommer ta tid”… Fisken kom dock någorlunda snällt in till båten men små-stångades nere i djupet. Väl inne vid båten ser jag att det är en JÄTTELAX och börjar fundera på håvning… Fisken ska prompt in mellan linorna från djupriggspöna och krånglar upp och ner i djupet flera gånger. Jag övervägde att lägga ur växeln och satsa på håvning men helt plötsligt kommer laxen in mot motorn och då gör jag ett ”bryt” i fisken samtidigt som fisken glider in över håvbygeln och faller ner i håvgarnet…! Nu gäller det! Håvgarnet bildar en ”säck” och jag tar ett spjärntag och lyfter med skaftet rakt upp. Tvärstopp! Vad nu??? Håvgarnet hade fastnat i spärrknapparna för badstegen… Fipplade snabbt ur knapparna och kunde lyfta bjässen ombord! -TJOHOOOO!!! Vågen visade ca 11,4 kg på sjön och var ett rejält nytt personligt rekord!!!

Skallen som storlaxen gillade! Jackpot baitholder!

”Osynligt hugg” 🙂
När jag står och pratar in i GoPro-kameran så ser jag inte att ännu ett spö på taket signalerar napp! Komiskt! Titta på klippet som är utlagt! Där syns hur spöt börjar vippa bakom mig. Jag hade stängt av knarren på rullen så inget hördes…! Jag fick dock in även denna fisk som var en fin lax på ca 65 cm med klippt fettfena men denna fisk returnerade jag i sjön. Varför skulle jag ta den när jag hade rekordlax i båten?!

Inne i hamnen kontrollvägdes laxen till exakt 11,42 kg!

Over & Out! / Tommy

Nya Daiwaspöna från Olssons Fiske!
På väg in till Sunnanå!